dilluns, 8 d’abril del 2019

L’escriptora gandesana Carme Meix, guardonada amb el premi Neus Gràcia




L’escriptora gandesana Carme Meix i Fuster ha sigut la guardonada amb este premi honorífic, que s’atorga anualment a una persona que per la seua trajectòria docent haja contribuït de manera notable i continuada a la formació en l’àmbit de la llengua i literatura catalanes dels alumnes dels centres educatius de la comarca on es lliuren els premis Sambori i Especials d’Òmnium Ebre. A més a més de la trajectòria docent, el jurat ha valorat especialment les aportacions de Carme Meix en l’àmbit cultural.
En el seu parlament, Meix ha esmentat la seua relació amb la llengua catalana des de la infantesa fins a l’actualitat. Ha explicat que va nàixer l’any 1937, en plena Guerra Civil, per la qual cosa va estudiar sempre en castellà. Fins a l’any 1962 no va llegir el primer llibre escrit en català, una obra de Joan Baptista Manyà, i no va ser fins que es va traslladar a viure a Barcelona, ja gran, quan estudià Filologia Catalana i es dedicà professionalment a l’ensenyament del català en un institut.
La trajectòria i la figura de Meix ha sigut glossada per l’escriptor de Campredó Emigdig Subirats, qui ha enaltit el compromís amb la llengua de la guardonada. El premi li ha lliurat un net de Neus Gràcia.
Durant l’acte celebrat a Horta s’han lliurat també els premis Sambori, de narrativa en català adreçats a escolars de primària fins a batxillerat, i els Especials d’Òmnium, també de narrativa però adreçats específicament a l’alumnat dels centres d’educació especial del territori. En total s’han lliurat 25 guardons. Les obres guanyadores s’editaran el dia de Sant Jordi en una antologia que es distribuirà a les parades d'Òmnium Cultural a Amposta, Gandesa, Móra d’Ebre i Tortosa per a celebrar el dia del llibre i la rosa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada