dimecres, 20 de gener del 2016

Joana Raspall

Joana Raspall: la poesia infantil

3072015
joana-raspall (1)
L’1 de juliol de 1913 va néixer Joana Raspall al barri de la Barceloneta, tot i que als 3 anys es va traslladar a viure a Sant Feliu del Llobregat, on va residir tota la vida.
La seva passió pels llibres i a la lectura, la van portar a preparar-se per a les proves d’accés a l’Escola de Bibliotecàries. Va fer les pràctiques a la biblioteca de Vilafranca del Penedès i, després d’acabar els estudis, hi va treballar fins que s’acabà la Guerra Civil.
Precisament el seu amor pels llibres la van portar a salvar, juntament amb la seva companya de feina, part del fons de la biblioteca, sobretot els llibres catalans, per evitar que caiguessin en mans dels soldats de Franco. Totes dues van viatjar amb els llibres fins a Barcelona, a la Biblioteca de Catalunya, amb una comitiva de camions de soldats.
Però si per alguna cosa és coneguda Joana Raspall és per la seva obra literària, va escriure poesia, narrativa i teatre. Entre tots els gèneres destacà per la seva poesia infantil i juvenil.
El seu primer llibre de poesia infantil apareix l’any 1981, Petits poemes per a nois i noies, que va rebre la menció especial de poesia del Premi crítica Serra d’Or. A partir d’aquell moment va escriure més d’una dotzena d’obres, fins el 2013, any de la seva mort.
NÚVOLS
Núvol negre, núvol blanc,
les cabòries se me’n van.
amb vosaltres, cel enllà.
Si em tornessin a venir,
desfeu-les en llagrimetes
i ruixeu tot el camí.
Versos amics

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada