divendres, 18 de setembre del 2015

ESCRIURE EN MAJÚSCULES, HOMENATGE A MONTSERRAT ABELLÓ A LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ

Montserrat Abelló escrivia en majúscules perquè vivia en majúscules", va dir Xavier Montoliu, curador del volum pòstum El miracle és viure que es va presentar ahir a la Setmana del Llibre en Català. Just un any després de la mort de la poeta, la Institució de les Lletres Catalanes i Ara Llibres li van retre homenatge amb la presentació d'aquest llibre de 'vivències'.
Eren les cinc de la tarda i la forta calor no va impedir reunir amics -i sobretot amigues-, familiars i admiradors de la poesia de Montserrat Abelló. El públic tenia a les mans una postal amb els versos "Estimo tant / la vida / que la faig meva / moltes vegades". I és que el record de la vitalitat de la poeta i traductora va ocupar un lloc destacat durant l'acte.
La música de Mariona Sagarra (cantant) i Raül Costafreda (guitarra) va iniciar l'homenatge. Després va ser el torn d'Izaskun Arretxe, directora editorial d’Ara Llibres que va valorar el fet que la memòria de la Montserrat no es perdés i va proposar-se d’aconseguir fer realitat aquest llibre. Per diversos motius, el projecte no va poder tirar endavant en aquell moment, l’any 2010. Posteriorment, ja amb Laura Borràs al capdavant de la ILC, i després de la trobada de la Montserrat Abelló amb la poeta Joana Raspall(veure vídeo), es va poder recuperar el projecte d’aquestes Vivències. La trobada va ser durant el centenari de Raspall. Elles dues no s’havien vist mai abans. Una tenia cent anys, l'altra només cinc menys. "Hauríem estat amigues", van dir. Els va faltar temps. Però com deia la Montserrat "no tenir por de la vida / ni de la mort".
"Sí, si us plau", va respondre Abelló quan Laura Borràs, directora de la ILC, va proposar-li que fos Montoliu qui l'ajudés a escriure el llibre. Xavier Montoliu, tècnic de la ILC, va explicar alguns detalls de les seves visites setmanals a casa la poeta, per tal que aquesta li expliqués les memòries.
La filla de la poeta també va parlar. Mireia Bofill Abelló, coeditora del llibre juntament amb el seu germà Miquel Bofill Abelló, va reconèixer que no havia estat fàcil seguir amb la revisió de l’obra després de la mort de la seva mare, però ho va fer perquè la poeta així ho volia. "Ens plau molt que el llibre que va omplir el darrer any de vida de la Montserrat vegi finalment la llum", va dir Laura Borràs.
La música va tornar a sonar. Eren els versos del poema "Espero meravelles" amb la veu de Mirna Vilasís i la guitarra de Xavi Múrcia que han tret el darrer disc de cançons amb poemes de la Montserrat Abelló."El sol m’omple / els ulls. / El meu presagi / és una línia / contra el sol, / un punt en l’horitzó." El públic va aplaudir amb el sol encara als ulls. Algú posava un tríptic contra el sol, per protegir-se. Va acabar l’acte. Un final, talment com el presagi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada