diumenge, 26 de juliol de 2015

III festival de Poesia des dels balcons (Riba-Roja)


cartell III Festival Poesia des dels Balcons Riba-roja d'EbreEl passat cap de setmana es va dur a terme la celebració del Festival Poesia des dels Balcons, que aquest any arribava a la seva tercera edició homenatjant Joan Brossa. La primera edició es va dedicar a Salvador Espriu, mentre que l’any passat l’homenatjada va ser la poeta i traductora Montserrat Abelló, que va morir el passat mes de setembre als 96 anys després de participar en les dues anteriors edicions del festival riba-rojà. L’edició d’enguany va comptar amb el suport de la Fundació Joan Brossa. Van ser tres dies de manifestacions artístiques al carrer: recitals, música, exposicions i visites guiades, performances, poesia d’acció, poesia visual, poesia a la fresca, teatre, circ, màgia, relats curts, banderoles al carrer, balcons brossians, tuitpoemes, booktuber… Tot plegat, “Poesia en el més ampli sentit de la paraula, prenent com a exemple Joan Brossa, el poeta català més important de la segona meitat del segle XX”, explica el director del festival, Josep Maria Viñes.
Van participar fins a 74 poetes i artistes vinguts d’arreu del país, també d’altres punts de l’Estat com Múrcia, Valladolid i Madrid, entre els quals va destacar la presència de la pallassa Pepa Plana, Premi Nacional de Cultura 2014; el Mag Hausson, referent de l’il·lusionisme i amic personal de Brossa; l’actuació de Kiku Misto o l’striptease des dels balcons pròxims a la plaça de l’Església que va protagonitzar la companyia barcelonina La Bombeta.
La directora de la Fundació Joan Brossa, Glòria Bordons, va ser  l’encarregada de fer el pregó d’aquesta tercera edició del festival, mentre que la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, va fer la seva cloenda proclamant a la poeta que protagonitzarà la quarta edició del Poesia des dels Balcons. 
Riba-roja es va volcar en l’organització
Un any més, el poble de Riba-roja es va implicar en l’organització del festival, que es va convertiren “tot un intercanvi cultural i una magnífica plataforma per potenciar també els artistes locals”, Segons va afirmar l’alcalde, Antonio Suárez. La bona acollida de la cita poètica va quedar palesa amb el fet que la meitat dels poetes participants van estar allotjats a cases particulars, convivint amb els mateixos veïns.
Dissabte al matí, els balcons del carrer Major i la plaça de l’Església es van engalanar amb les tradicionals banderoles amb poemes escrits i visuals del poeta homenatjat, durant una cercavila que anunciarà la intensa jornada brossiana. A més, riba-rojans i riba-rojanes residents arreu del món van participar en el certamen amb la lectura de poemes de Joan Brossa durant el recital poètic de dissabte a la tarda-vespre, a la plaça de l’Església. 
Agermanament amb el festival Sirga de Flix i esmorzar poètic de diumenge
Previ a la intensa jornada de dissabte, divendres a la tarda es va celebrar una conferència sobre l’evolució del cant espiritual, a càrrec de Mariona Sagarra, que va encetarar els tres dies d’activitats. La recepció dels poetes, divendres, va incloure una performance brossiana de les riba-rojanes Joana Garcia Adell i Elena Peralta, acompanyades de la flixanca Mercè Prunera, i un acte de música i poesia a la fresca després de sopar amb els artistes locals Josep Maria Castellví i Josep Castellví.
També divendres es va programar una actuació de la companyia Bandabòlit que va servir com a agermanament del Poesia des dels Balcons amb el festival estiuenc de la població veïna: el Sirga de Flix. I un esmorzar-recital diumenge al matí, amb la participació dels poetes i obert a tothom, va posar fi a tres dies de poesia al carrer per apropar aquesta manifestació artística al gran públic.
Darrer cap de setmana d’exposició brossiana
A més, coincidint amb el festival, a la segona planta de l’Ajuntament es podia visitar fins diumenge l’exposició A escena, personatges brossians, una mostra amb 18 poemes visuals, 9 poemes objecte i 5 cartells del poeta, que convidava a reflexionar sobre el món en què vivim d’una manera molt didàctica. La mostra, cedida per la Fundació Joan Brossa, es va inaugurar el passat 4 de juny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada