dijous, 18 d’agost del 2016

Nit de Poetes a Girona


La vetllada lírica gironina tindrà lloc el 16 de setembre a les 9 de la nit i homenatjarà Sylvia Plath i Montserrat Vayreda


Josep M. Vallés (guitarra) i Maria Helena Tolosa (veu), i Peraferrer, Lucero, Reig i Balló.
Josep M. Vallés (guitarra) i Maria Helena Tolosa (veu), i Peraferrer, Lucero, Reig i Balló. 
La 23a edició de la vetllada literària Nit de Poetes tindrà lloc el 16 de setembre al Pati de les Magnòlies de l'edifici de la Generalitat a Girona i mantindrà la seva estructura habitual amb una primera part dedicada als «poetes d'avui i de sempre» i una segons part d'homenatge a un poeta català, però aquest any la cita s'ha avançat respecte de la seva hora habitual i començarà a les 9 del vespre.
Els poetes d'avui que pujaran a l'escenari a recitar la seva pròpia obra seran Rosa Cullell, Jordi Llavina, Jordi Pla i Ponç Pons, aquest darrer premi Miquel de Palol de poesia del 2015.
En aquesta primer part de la nit gironina per exel·lència dedicada l'expressió dels sentiments amb la paraula escrita i recitada també hi prendran part els guanyadors dels Jocs Florals Escolars de l'Ajuntament de Girona 2016, amb els estudiants de secundària i post obligatòria. Els alumnes participants són: Sílvia Reyner Descamps (INS S. Sobrequés), Marta Sebastià Puig (Escola Les Alzines), Adrià Sala Roget (Col. Bell-lloc del Pla) i Elna de Ciurana Montiel (INS Montilivi).
D'altra banda, la Nit de Poetes retrà tribut a l'empordanesa Montserrat Vayreda (Lladó, 1924 - Figueres, 2006) en el desè aniversari de la seva mort.
Tal com va explicar l'actor i director teatral Martí Peraferrer, responsable d'aquesta segona part, la intenció és «explicar de manera amena» la vida de Montserrat Vayreda amb un espectacle que teatralitza la seva aventura vital i la seva poesia.
Es dóna la circumstància que Peraferrer manté un grau llunyà de parentesc amb Vayreda: «La meva mare i ella eren cosines de segon o tercer grau», va explicar l'actor.
En aquest homenatge hi tindrà un paper rellevant la pedagoga i artista cantant Maria Helena Tolosa, que posarà veu a la poesia de Montserrat Vayreda en la part musical de la nit, amb l'acompanyament a la guitarra de Josep Maria Vallès. Els dos van oferir ahir per als periodistes un tast de les seves habilitats interpretatives.
Segons Peraferrer, l'espectacle teatral intenta recrear la vida de la poetessa empordanesa a partir de l'evolució a l'escenari d'una família real, la família Tolosa Vallès, i un aspecte més popular a càrrec d'UAP amb en Món Bové. Això es complementarà amb l'actuació musical comentada.
Dolors Reig, presidenta dels Amics de la Unesco de Girona, impulsora de la Nit de Poetes, va comentar que l'actuació musical de Maria Helena Tolosa es basarà en l'obra de Maria Rosa Gratacós, que va musicar alguns dels poemes de Montserrat Vayreda al CD Les meves cançons i els meus amics poetes de l'Empordà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada